Se apropie postul Pastelui

Sarbatorile de Paste reprezinta cea mai importanta sarbatoare a Crestinatatii, fiind celebrat de catre crestinii catolici, greco-catolici si cei ortodocsi si este una dintre cele mai vechi sarbatori ale crestinatatii.

Este perioada care ne aminteste tuturor despre patimile, despre moartea, dar si despre invierea lui Iisus Hristos.

Dupa intrarea in Ierusalim, Mantuitorul Iisus Hristos a fost rastignit, dar dupa trei zile a avut loc o minune si a inviat. Mormantul a fost gasit gol de catre femeile care veneau sa puna mir. El a fost tradat de unul dintre apostolii sai Iuda, la cina cea de taina.

Inainte de sarbatoarea de Paste, oameniii tin 40 de zile de post. Anul acesta sarbatoarea are loc in aprilie, pe data de 16, atat la catolici, cat si la ortodocsi. Cu o saptamana inainte de ziua de 16 aprilie este

Saptamana Patimilor. In bisericile ortodoxe si catolice au loc slujbe speciale. La crestinii ortodocsi, in zilele de luni, martti si miercuri se are loc Liturghia Sfintite, iar joi si sambata Liturghia Sfantului Vasile cel Mare.

In Vinerea Mare are loc slujba cunoscuta drept Vecernia Mare, cand Sfantul Epitaf este scos in mijlocul Bisericii. Tot in Vinerea Mare se savarsesc Ceasurile Imparatesti, cand se citesc textele evanghelice referitoare la patimile Domnului Iisus Hristos.

La Slujba de Inviere, care se savarseste in toate bisericile si manastirile din tara, iau parte milioane de credinciosi imbracati n straie de sarbatoare. Oamenii vin sa ia lumina, simbol al invierii Mantuitorului.

Cum se calculeaza data la care se sarbatoreste Pastele

Calcularea datei la care crestinii celebreaza Invierea Domnului este in legatura cu echinochtiul de primavara si cu luna plina. De aceea se intampla ca ziua de Paste sa fie alta in fiecare an. De exemplu, in anul 2018, Pastele se va sarbatori la data de 1 aprilie, mai devreme cu doua saptamani fata de anul acesta.

Biserica Catolica tine cont de echinoctiul de primavara dupa calendar gregorian, iar cea ortodoxa de calendarul iulian. Pe siteul Crestinortodox gasiti si mai multe informatii despre Postul Pastelui!

Leave a Reply