Respectarea standardelor de igiena in industria alimentara

Cu totii am intrat macar o data in viata intr-o carmangerie, lasandu-ne uimiti de dexteritatea celor care manevreaza produsele din carne, precum si de ustensilelel moderne care fac posibila transarea si felierea produselor de origine animala la dimensiuni numai bune de introdus in cuptor.

Totodata, in cadrul acestor unitati avem posibilitatea de a cumpara carnea tocata la cererea clientilor, masinile electrice industiale avand avantajul rapiditatii si fortei, capabile sa marunteasca usor inclusiv tendoane sau bucati de sorici. Aceasta este varianta unei carmangerii publice, de cartier, in care se lucreaza cu un flux mai mic de comenzi si, implicit, de personal.

Ganditi-va insa ce inseamna procesarea carnii si a carcaselor de animale in unitatile mari, de tip industrial. Factorul de multiplicare in materie de utilaje si de personal creste de zeci de ori, iar proportional cu acesta cresc si riscurile. Astfel, dincolo de calitatea carnii propriu-zise, una dintre preocuparile managerilor de unitati ar trebui sa fie si igiena personalului si a echipamentelor folosite. Ganditi-va, spre exemplu, ce inseamna, la un flux de procesare de cateva tone pe zi, ca unul dintre angajati sa fie purtatorul unui microb sau virus care sa fie tansmis mai apoi intregii cantitati procesate la standul de lucru.

Mai apoi, trebuie sa ne gandim la pierderile inregistrate de companie in cazul unei astfel de contaminari si la riscurile la care este supusa populatia. De obicei, in cazul unor astfel de accidente, intreaga cantitate de produse este scoasa de la raft, iar unitatea risca inchiderea, pana la remedierea situatiei. In alte cazuri, diversele boli sau focare de infectie pot afecta grav sectoare intregi din industrie, putand genera inclusiv interzicerea exporturilor dintr-un anumit produs.

Factorul uman nu este insa singurul risc in privinta contaminarii sau alterarii produselor alimentare. Instalatile de procesare sunt o sursa la fel de importanta de posibile deteriorari ale calitatilor organoleptice ale produselor, mai ales cand vorbim de carne si preparate din carne ori in ce priveste produsele lactate.

Astfel, e de-ajuns sa ne imaginam ce se intampla daca intr-un tocator industrial raman bucati de carne peste noapte, spre exemplu, sau daca intr-un circuit de racire a laptelui se strecoara un microb ori o bacterie. Din acest punct de vedere, igienizarea instalatilor este o masura standard in industria alimentara, care trebuie respectata cu strictete.

Si aici insa, ca si in alte domenii, exista solutii adecvate care asigura buna curatare si dezinfectare, in recipienti adecvati activitatilor de tip industrial. Acestea prezinta avantajul ca asigura o uscare fara pete a suprafetelor, nu lasa niciun fel de urme sau miros dupa clatire si sunt prietenoase cu mediul ambiant, astfel incat personalul care le manevreaza sa nu fie afectat in niciun fel. Prin urmare, atunci cand ne gandim la o mancare santoasa, trebuie sa fisiguri ca aceasta a fost preparata in conditii optime de igiena.

Leave a Reply