Pentru o alegere corecta a anvelopelor

Majoritatea conducatorilor auto nu tin cont de starea anvelopelor cu care sunt dotate masinile lor. Insa acestia ar trebui sa fie constienti de faptul ca anvelopele reprezinta singurul contact dintre masinilor lor si carosabil, si ar trebui sa le dea mult mai multa importanta, pentru ca doar astfel masinile lor se vor putea deplasa in conditii optime de siguranta. Niste anvelope bune confera unei masini o mai multa siguranta la franare, in timp ce unele deteriorate nu au rolul decat de a duce la o derapare a unei masini.

Multi dintre conducatorii auto contesta chiar si legea care ii obliga ca odata cu inceperea iernii sa isi doteze masinile cu anvelope de iarna, pe motiv ca acestea sunt prea scumpe sau ca legea respectiva nu are niciun temei. Dar toti acestia ar trebui, daca nu se gandesc la binele lor, sa se gandeasca macar la al celor din jur. Si inca un lucru de care acestia ar trebui sa fie constienti, il reprezinta faptul ca anvelopele de iarna sunt realizate special pentru a oferi masinii niste conditii optime de circulatie, atunci cand carosabilul este noroios sau este acoperit cu gheata sau zapada.

Legea care obliga conducatorii auto sa-si doteze masinile cu anvelope de iarna, atunci cand temperaturile de afara scad semnificativ, este facuta cu un scop destul de clar si precis. Prin aceasta lege, autoritatile din tara noastra au dorit ca numarul accidentelor provocate de derapajele masinilor sa scada semnificativ.

Trebuie stiut ca in timpul iernii, cele mai dese accidente sunt provocate datorita derapajelor si datorita incapatanarii soferilor de a-si dota masinile cu anvelope de iarna. Este normal ca atunci cand masina este dotata cu anvelope de vara pe timpul iernii, franarea sa nu poata fi facuta in conditii optime, iar astfel sa se produca derapajul.

Problema este ca un derapaj pe un drum poleit nu aduce numai pagube materiale soferului respectiv, ci uneori se poate solda si cu raniti, deoarece masina cand derapeaza se poate izbi de celelalte masini din trafic, iar in cele mai rele dintre cazuri poate lovi un pieton aflat in trafic.

Mai exista si un numar mare de conducatori auto care sunt de parere ca anvelopele de iarna dau performante bune si atunci cand sunt folosite pentru dotarea masinilor pe perioada anotimpului cald. Acestia trebuie sa stie ca intr- adevar, anvelopele de iarna dau rezultate destul de bune si pe drumurile bune si incinse, insa datorita stratului subtire de cauciuc din compozitia lor, acestea se vor deteriora destul de rapid.

Asa ca, haideti sa respectam alegerea anvelopelor, deoarece numai asa drumul poate fi uneori in siguranta si doar astfel putem evita unele posibile accidente, ce pot avea urmari destul de grave!

Leave a Reply