Necesitatea legilor

Dupa cum spune o veche zicala romaneasca ”Legile sunt facute pentru a fi incalcate”, deoarece de cand au aparut in cadrul legislativ, acestea au fost respectate de catre o parte a oamenilor, si negate de catre cealalta parte. Este lesne de inteles, ca nimeni nu a reusit pana acum sa creeze o lege care sa fie acceptata in totalitate de lume, si de aceea continutul acestora va reprezenta mereu un fel de camp de lupta, intre cei pro si cei contra respectivei legi.

Pe langa acest aspect, zicala “justitia e oarba” reprezinta cireasa de pe tort, deoarece orice lege poate fi interpretata in mai multe feluri, datorita continutului abstract. Cu alte cuvinte, majoritatea legilor ofera anumite portite, care pot indemna oamenii sa le incalce, prin simplul fapt ca se lasa loc interpretarilor.

In cele mai vechi timpuri, cand au fost create primele legi, ele nu au avut rolul de a usura viata oamenilor. Primele legi aparute, au fost cele ale lui Hammurabi, si pe ele se baza o mai buna organizare a statului. In continutul lor, se gaseau mai multe masuri care trebuiau adoptate din punct de vedere organizatoric si economic, ele avand la baza legile compensatiei din Mesopotamia Antica si legile tribale.

Incepand din acel moment, mai toti conducatorii au creat fel si fel de legi, al caror rol, din punct de vedere al declaratiilor, era de a aduce si de a mentine ordinea in societate. Originile si justificarile fiecarei legi au fost diferite, incepand cu cele ” primite de la divinitati” si terminand cu cele create de asa-zisii tirani, pentru a legiui cu forta. In ziua de astazi, intr-o societate normala si moderna, aparitia oricarei legi noi, sau modificarea uneia vechi, trebuie sa reflecte exact nevoile si dorintele societatii respective.

Cadrul legislativ a fost folosit foarte frecvent pe parcursul istoriei, pentru a acoperirea unor fapte de neacceptat. Este suficient sa va ganditi cate crime si rautati au fost infaptuite in numele Religiei, cu toate ca majoritatea celor care conduceau statele, sustineau ca se supun celor zece porunci, dar, cu toate acestea ”abuzau” de Religie, pentru a avea un motiv sa provoace razboaie si multe alte faradelegi.

Tocmai din acest motiv, au existat foarte multe persoane care au reusit sa intre in istorie, datorita faptului ca au incalcat drastic legile acelei perioade. O data cu Epoca Moderna, cadrul legislativ a inceput sa reflecte cat mai exact nevoile cetatenilor, cu toate ca exista un procent semnificativ dintre acestia care nu au niciun habar despre legislatia tarii in care traiesc.

Cu toate ca in continutul lor se gasesc o serie de inadvertente, in ziua de astazi, este clar ca viata nostra nu poate exista in lipsa legilor. Astazi, cetatenii au inceput sa isi cunoasca, si nu ezita sa si le ceara, drepturile, dar nu toti reusesc sa isi asume si obligatiile. Acesta reprezinta doar un simplu exemplu, care este in masura sa ne arate de ce avem nevoie de legi.

Leave a Reply