Închiriere sau cumpărare – ce e mai avantajos să alegi?

Tinerii din zilele noastre sunt puși în fața unei mari dileme: să cumpere o locuință sau să închirieze? Finalizarea studiilor și intrarea pe „câmpul muncii” atrage după sine și această decizie, însă care ar fi opțiunea mai indicată?

Există o serie de argumente pro și contra de fiecare parte. Să vedem despre ce este vorba.

Închirierea – avantaje și dezavantaje

Principalul avantaj ce merită menționat ar fi libertatea. Poți oricând să te muți, dacă jobul tău implică relocarea, spre exemplu. Condiția în acest caz este să fie vorba și de un contract de închiriere flexibil, mai exact, chirie lunară.

Opțiunile de închiriere sunt nenumărate și adaptate oricăror preferințe. Oricine poate găsi ceea ce își dorește, în orice zonă a țării – poate fi vorba de inchirieri case Cluj, de garsoniere de închiriat în Iași, de apartamente de vânzare în București etc.

Un alt atu ar fi referitor la faptul că nu deții tu locuința respectivă. Nu ai griji cu reparațiile și întreținerea, nu ai de plătit impozite și nu îți faci griji că valoarea i se poate deprecia în timp – toate acestea sunt griji ale proprietarului.

Nu lipsesc însă nici neajunsurile. Chiria pe care o plătești lunar poate să crească, din varii motive. De asemenea, privind și dintr-un alt punct de vedere, atunci când închiriezi nu rămâi, practic, cu nimic. Nu ai decât un spațiu de locuit și nicidecum un bun pe care să îl poți vinde atunci când decizi să te muți.

Cumpărarea unei locuințe – argumente pro și contra

Dincolo de faptul că simțul proprietății este foarte dezvoltat la români, visul multora fiind cel de a avea o locuință proprie, există și alte aspecte asociate cu o asemenea achiziție.

Un avantaj ar putea fi faptul că valoarea respectivei locuințe poate să crească de la an la an, în funcție de ce îmbunătățiri îi aduci sau de cum evoluează piața imobiliară. Libertatea de a amenaja întregul spațiu după bunul plac îți aparține și poți schimba constant ambientul, după preferințe.

Cumpărarea unei locuințe poate fi privită și ca o investiție. Dacă situația o impune și trebuie să te muți, o poți oferi spre închiriere pentru a acoperi o serie de alte cheltuieli. Nu e deloc greu să publici un anunț în ziare sau pe portaluri online, la secțiunea inchirieri case Bucuresti, de exemplu (se aplică pentru orice tip de locuință). Cu siguranță vei găsi în timp util și doritori.

Principalele neajunsuri sunt legate de aspectele financiare. A cumpăra acel loc pe care îl denumești „acasă” implică o investiție considerabilă. Pe de altă parte, o casă nu este un bun tocmai ușor de vândut, iar dacă apare nevoia urgentă de a face asta, există o șansă foarte mare de a nu găsi clienții suficient de repede sau de a nu obține suma așteptată. Reparațiile și cheltuielile sunt în sarcina proprietarului, casa se poate deprecia și fiecare poate găsi, la urma urmei, diverse alte neajunsuri.

Ideea de bază e că fiecare își poate face propriile calcule, pentru a pune în balanță dacă e mai bine să închiriezi sau să cumperi o locuință. Este nevoie doar de o mică documentare în prealabil, pentru a cunoaște foarte bine toate aspectele și ce implică acestea.

Leave a Reply