Incepe perioada vacantelor

A venit vara si cei mai multi romani incep sa isi satisfaca nevoia de a pleca in concedii. Chiar daca perioada in care romanii viziteaza cel mai mult este august, sunt persoane care se apuca din iunie sa viziteze tara. Conform unui studiu facut, cei mai multi romani obisnuiesc sa mearga prima data la munte si nu la mare. Chiar daca cei mai multi credeau ca romanii merg la mare din prima, este gresit, acestia aleg ca la inceputul verii sa mearga la munte in zone de pana in 1600 metri.

De exemplu, la Bicaz inca din luna Mai incepe sa se umple de romani dornici de relaxare si confort. In aceeasi zona, mai in sud, se afla Lacu Rosu, o alta zona foarte vizitata indeosebi vara. Mai in nord, la Vatra Dornei, chiar daca este de asemenea o statiune cu faima in Romania, romanii nu se duc decat abia spre sfarsitul verii, in august.

La mare situatia sta astfel, daca e frig la inceputul verii, in statiuni e mai pustiu decat pe un camp. Sa luam exemplul anului trecut, era 8 iunie, Romania se confurnta cu cateva ploi inainte cu 2 saptamani de aceasta data. Am ajuns cu cativa prieteni in Eforie Sud unde cazarile erau ocupate in proportie de 2%. Si noi eram naivi si credeam ca statiunea e plina la acea data. Adevarat ca din fericire, in Eforie Nord era un pic mai multa actiune si probabil ca 5% din unitatile de cazare erau ocupate.

In sfarsit, in strainatate romanii nu prea pleaca la inceputul verii, ci abia in iulie-august cand si la noi sunt calduri toride. De exemplu, in Grecia sau Turcia, cei mai multi romani se duc in perioada august cand se iau concedii la aproape toate uzinele si fabricile din Romania. In acelasi timp, pe alte continente, nu ajunge chiar orice roman, ci cel care se incadreaza in lista romanilor ce traiesc mai bine decat modest. Ca si tari preferate pentru vizitat, raman in top: Brazilia, Egipt, Israel, China, Statele Unite, Maroc.

Turismul interurban, intre orasele tarii a cam murit in ultima perioada chiar daca este unul dintre cele mai frumoase forme de turism. In general in zona ardealului au loc cele mai multe excursii de acest fel, in orase de munte gen Sibiu, Brasov, Cluj sau Sighisoara. Sunt evitate aglomerarile urbane care nu ofera cine stie ce atractii turistice, lista de orase in care este inclus si Bucurestiul, aici fiind indeosebi folosit termenul de turism cu interes de serviciu sau turismul de tranzit.

Leave a Reply