Inotul este sportul meu preferat si imi permit sa vorbesc despre el. Nu sunt un maestru, insa nici nu ma inec la prima gura de apa luata. Am invatat sa inot la varsta de 7 ani pe un canal de langa malul apei Barladului. De atunci si pana astazi am iubit inotul. Raul Barlad era infect, insa cand aveam 13-14 ani il iubeam si il vizitam zilnic.

Am cateva sfaturi pentru cei ce vor sa practice inot corect. Cei care cunosc stilul de inot voinicesc si au impresia ca muschii trasi la sala ii vor ajuta sa inoate bine si rapid, ii invit sa citeasca urmatoarele sfaturi, indiferent de cat de buni se cred.

Pozitia corpului in inotul liber, numit si crawl: corpul trebuie sa fie in linie dreapta. Nici cu capul tot la fund, nici cu picioarele la suprafata.

Pozitia capului: se va inota cu fata in apa, niciodata cu capul la suprafata, niciodata ca capul tot la fund. Periodic, la doua brate se va ridica doar fata catre bratul ridicat si se va inspira. Nu ridicati capul ci doar rasuciti fata catre exterior pentru a lua aer.

Pozitia trupului: va fi aproape de suprafata apei, nici prea la fund, dar nici la suprafata. Nu lasati picioarele spre fund pentru ca asta va determina o viteza mai mica, de asemenea, nu le ridicati la suprafata si nu izbiti cu picioarele de apa, veti obosi foarte repede.

Intrarea mainilor in apa: nu veti intra cu degetele in apa, nici cu mana spre exterior, nici cu palma deschisa complet. Se va intra cu palma, cu degetele adunate. Se poate intra cu mana in apa asa cum sare delfinul in apa, insa este o miscare mai dificila.

Respiratul: am zis ca se face la doua brate. Din doua in doua brate se va intoarce fata in exterior pentru a lua aer, exact in dreptul mainii ridicate. Atentie! La mare valurile sunt mai mari si mai periculoase, aveti sansa sa luati si guri de apa daca nu stiti cand sa scoateti capul pentru a lua aer.

Acest stil de inot va parea foarte greu la inceput, pana in momentul in care veti prinde miscarea. Imediat ce veti invata totul vi se va parea floare la ureche si va veti da seama ca viteza de inot aproape s-a dublat.

Inotul reprezinta sport si ca orice sport are nevoie de antrenament si disciplina. Respectati apa!