Consilierea psihologica deschide drumul catre autocunoastere

Forma de intervenție psihologică ce se adresează persoanelor care se află în impas și nu știu să gestioneze anumite situații de criză pe plan social, profesional sau familial poartă denumirea de consiliere psihologică.

De asemenea, intervenția psihologului poate preveni anumite probleme de natură emoțională, cognitivă și de comportament. Astfel, consilierul psihologic va utiliza anumite mijloace specifice psihologice cu scopul de a optimiza, de a stimula autocunoașterea și dezvoltarea personală.

Consilierea psihologică te poate scoate din impas

În general, orice problemă de natură emoțională poate fi soluționată prin intermediul consilierii psihologice, dar primul pas către ieșirea din impasul existențial în care te afli constă în conștientizare.

În primul rând, ar trebui să găsești care sunt cauzele care te-au determinat să reacționezi într-un anumit fel sau să iei anumite decizii. În al doilea rând, pentru ca terapia să dea roade trebuie să ai o relație sinceră și deschisă cu psihologul.

De asemenea, consilierea psihologică te poate ajuta să găsești răspunsurile potrivite pentru diferite situații în care te regăsești:

 • Orientare vocațională;
 • Episoade de anxietate;
 • Temeri care au legătura cu sarcina sau cu nașterea;
 • Conflicte familiale;
 • Conflicte interioare;
 • Consilierea copiilor și a soților în cazul unui divorț;
 • Conflicte emoționale (pentru bolnavii în stadii terminale, de exemplu).

Ce prețuri are consilierea psihologică și cine poate apela

În București, prețul unei ședințe variază de la caz la caz, în funcție de tipul de consiliere necesar, dar și de experiența specialistului. De altfel, dacă nu vă simțiți suficient de confortabil într-un cabinet de psihologie, puteți apela la serviciile unui psiholog la domiciliu.

 • Copiii care întâmpină dificultăți de adaptare școlară – probleme de relaționare cu ceilalți, randament școlar scăzut, absenteism ș.a.m.d;
 • Cei care trec prin anumite stări negative – anxietate, stres, instabilitate emoțională, tristețe, iritabilitate, sentimente de vinovăție, teamă, irascibilitate etc;
 • Copiii sau adolescenții care se află într-o situație dificilă, cum este divorțul părinților sau decesul unei persoane apropiate, adaptarea la un mediu nou;
 • Cei care doresc să capete mai multă încredere în propria persoană și să-și valorifice potențialul, cunoscându-și propriile resurse și calități;
 • Adolescenții care adoptă comportamente de risc – cum ar fi agresivitate, consum de droguri, de alcool sau de tutun.

Rolul consilierii psihologice

În funcție de necesitățile pe care le are fiecare pacient, rolul pe care îl îndeplinește consilierea psihologică poate diferi de la caz la caz. Care este, însă, scopul acesteia?

În primul rând, ședințele de terapie pot facilita drumul pacientului către autocunoaștere. În al doilea rând, pot fi esențiale atât pentru dezvoltarea personală a fiecăruia, cât și pentru cea profesională. De asemenea, consilierea psihologică poate cultiva capacitățile de adaptare la mediul extern a pacientului.

Consilierea psihologică pentru copii și adolescenți

De regulă, ședințele de terapie presupun acordarea asistenței prin metode și mijloace specifice vârstei. Astfel, consilierea psihologică se recomandă pentru :

 • Prevenirea și rezolvarea anumitor stări de disfuncționalitate emoționale, cognitive sau/și comportamentale provocate de situații stresante sau alți factori ce împiedică dezvoltarea normală – tulburări de atenție și hiperactivitate, ADHD, diferite fobii, tulburări de atașament, agresivitate autism, tulburări de conduit sau deficit în dezvoltare ș.a.m.d.
 • Dezvoltarea personală cu scopul de a îmbunătăți acele aspecte ale personalității care permit adaptarea la factorii extern astfel încât să se obțină performanțe – dezvoltarea abilităților emoționale și sociale, orientare școlară și profesională etc.

Leave a Reply