Ce sunt menghinele pentru taierea si prelucrarea lemnului?

Tehnica de prindere a fost initial dezvoltata in Evul Mediu prin introducerea clemelor cu fire. In 1750, s-a produs un progres cu dezvoltarea menghinei paralele de lemn. Acesta a fost un instrument care avea falcile alunecoase care se miscau orizontal pe orificii reglabile. Prima menghina de fier fost produsa mai tarziu in Anglia in 1830. Aceste menghine au fost mult mai durabile decat versiunile anterioare de lemn.

Cu toate acestea, in aceasta perioada, menghinele de fier nu erau ideale, deoarece erau fabricate din fier lichid, care, atunci cand a fost turnat, producea cavitati si lasa structura de turnare poroasa si fragila.

Asta insemna ca menghinele ar fi deseori crapate sub presiune. Ca o solutie la aceasta problema, la sfarsitul secolului al XIX-lea, menghinele de inalta calitate nedetectabile au fost facute din otel forjat in loc, pana cand calitatea fontei a fost imbunatatita.

Menghinele moderne din aceste zile s-au dezvoltat considerabil inca din primele zile ale menghinei paralele, datorita imbunatatirilor procesului de fabricatie.

Conceptul este inca foarte asemanator, menghinele inca mai au doua falci paralele care se adapteaza pentru a tine piesele de diferite forme si dimensiuni. Totusi, fonta si otelul din care sunt facute menghinele sunt mult mai puternice decat in ​​primii ani.

Menghinele se folosesc in zilele noastre in diferite aplicatii, in fabrici, in service-uri auto, in ateliere de tamplarie, etc. Noi vom discuta in cele ce urmeaza despre menghine pentru tamplarie si lemn, care sunt folosite in diferite ateliere unde se prelucreaza lemnul, unde se creaza obiecte de mobilier, etc.

O menghina special creata pentru prelucrarea lemnului, este o menghina conceputa in primul rand pentru a strange lemnul solid fara a deteriora suprafata. Lemnul trebuie adesea fixat atunci cand se indeplinesc sarcini precum taierea, forarea sau tamplaria.

Acest lucru este in asa fel incat utilizatorul sa poata mentine ambele maini libere si departe de material in timpul aplicatiilor. In acest caz, o menghina de prelucrare a lemnului este un instrument ideal pentru a fi folosit in aceste situatii.

Cele mai multe modele de menghine de prelucrare a lemnului sunt proiectate pentru a fi insurubate permanent pe o banca de lucru. Acestea sunt, de obicei, atasate sub bancul de lucru cu marginea superioara a nivelului falcilor cu suprafata bancii de lucru.

Menghinele de prelucrare a lemnului sunt atasate in acest fel pentru a tine piesele de prelucrat intr-o pozitie scazuta, pentru a face aplicatii precum taierea sau plantarea mai usoara pentru utilizator; pentru a impiedica utilizatorul sa se aplece in timp ce lucreaza.

Deoarece suprafata bancii pentru prelucrarea lemnului este, de obicei, la inaltimea optima de lucru pentru utilizatorul sau, menghina se afla apoi si in cea mai buna pozitie de lucru. Avand menghina in aceasta pozitie, de asemenea pastreaza suprafata bancului de lucru clara pentru ca utilizatorul sa indeplineasca alte sarcini.

Cu toate acestea, exista exceptii, deoarece anumite modele de menghine sunt portabile si sunt proiectate sa fie fixate la marginea unei suprafete de lucru, mai degraba decat sa fie insurubate.

O caracteristica cheie care face ca menghinele de prelucrare a lemnului sa fie ideale pentru fixarea lemnului sunt suprafetele plate ale falcilor. Suprafetele netede evita deteriorarea sau taierea lemnului cand este fixat.

Falcile menghinelor de prelucrare a lemnului sunt, de asemenea, foarte largi, ceea ce evita craparea lemnului, deoarece sarcina de strangere este distribuita pe o portiune mare a piesei de prelucrat.

Leave a Reply