Halitoza, cunoscuta sub numele de respiratie urat mirositoare este o afectiune jenanta care poate afecta pe oricine, la orice moment, si este cauzata de mai multi factori. Cele mai frecvente cauze ale respiratiei urat mirositoare pot fi prevenite si tratate usor, insa anumite probleme medicale pot provoca si ele o respiratie urat mirositoare. Halitoza cronica poate indica o preocupare medicala de baza care ar trebui sa fie abordata prin intermediul medicului stomatolog.
Iata cele mai frecvente motive pentru care poate aparea respiratia urat mirositoare si, mai ales, cand ar trebui sa va prezentati la medic pentru halitoza dumneavoastra, nu doar pentru implanturi dentare.
Cauza: alimentele si digestia
Alimentele pe care le mancam pot afecta negativ respiratia. Mirosurile din usturoi, ceapa, varza si anumite condimente pot duce la halitoza cand produsul alimentar suspectat este absorbit in sange dupa digestie. In cazul in care sangele e transferat la plamani, mirosul din alimente este evident atunci cand expirati. Odata cu mancarea vine si digestia, o alta cauza a respiratiei urat mirositoare. Gazele produse in timpul procesului de digestie pot scapa pe gura, emanand un miros. O digestie proasta poate duce la constipatie si tulburari ale intestinului care, din nou, pot contribui la respiratia urat mirositoare.
Cauza: Periajul rar si nefolosirea atei dentare
Poate parea evident, dar atunci cand analizam cat de limitata este utilizarea atei dentare si periajul, aceste obiceiuri contribuie la respiratia urat mirositoare, cauza fiind descompunerea particulelor alimentare si a bacteriilor prinse in gura.
In cazul in care resturi alimentare raman in urma, fie ca sunt prinse in locuri greu accesibile, cum ar fi dintii de minte, mici foliculi incep sa se descompuna in gura. Gura umana are 98,6 grade F, temperatura ideala pentru descopunere. Cand expiri, mirosul de descompunere al alimentelor si bacteriilor, precum si placa formata provoaca mirosul urat.
Cauza: Boli orale si infectii
Boala parodontala este direct legata de periaj si folosirea atei dentare necorespunzatoare sau neglijat. Un semn important al acestei boli orale potential ireversibile este halitoza. Acumularea de placi, bacterii si particule de alimente contribuie la respiratia urat mirositoare prin distrugerea tesutului delicat care ne inconjoara dintii. Aceleasi bacterii care cauzeaza bolile gingivale, cariile dentare si abcesele sunt, de asemenea, responsabile pentru halitoza.
Cauza: gura uscata
Xerostomia este o afectiune care provoaca o scadere a productiei de saliva, rezultand astfel o gura uscata. Mai multi factori determina xerostomia, dintre care unii ar putea avea nevoie de tratament medical. Saliva este necesara pentru a asigura lubrifierea si a permite un mestecat corespunzator. Saliva curata natural gura si ajuta la prevenirea cariilor.
Daca aveti gura uscata, respiratia urat mirositoare poate avea loc, deoarece particulele alimentare raman prinse in gura si putrezesc acolo, cauzand mirosul neplacut, atunci cand expirati.