Ce aparat de aer conditionat este recomandat?

O intrebare de sezon avand in vedere faptul ca afara temperaturile incep sa creasca: oare ce aparat de aer conditionat isi va face cu prisosinta treaba in locuinta noastra? La fel ca orice piata si piata aparatelor de aer conditionat este intr-o continua expansiune si in tara noastra, la noi inzestrarea cu astfel de aparate atingand un nivel de 18% fata de Uniunea Europeana, unde exista o medie de 87%.

In perioadele cu temperaturi caniculare, este un lucru cunoscut faptul ca vanzarile de aparate de aer conditionat cresc cu 15- 20%, ceea ce demonstreaza faptul ca de cele mai multe ori achizitioanarea unui astfel de aparat se face sub semnul impulsului momentului, generat de cresterea temperaturii insuportabile in spatiul de locuit.

Tocmai din acest motiv este bine sa ne asiguram din timp ca achizitionarea unui astfel de aparat de aer conditionat indeplineste cateva criterii de baza.

Un prim criteriu principal in achizitia unui aparat de aer conditionat este pretul, insa trebuie sa tinem seama si de alti factori, mai ales daca il achizitionam online, iata cateva dintre sfaturile pe care le gasiti pe www.Spinmag.org.

In primul rand, aparatul trebuie sa aiba capacitate adecvata spatiului unde se monteaza:

– pentru incaperi cu suprafata cuprinsa intre 10-25 mp se recomanda un aparat de 9000 btu

– pentru incaperi cu suprafata cuprinsa intre 15  -35 mp se recomanda un aparat de 12000 btu

– pentru un spatiu intre 40-70 mp un aparat de 24000 btu

Aceasta insemna  cu alte cuvinte, in cazul locuintelor obisnuite se recomanda aparate de 9000 btu pentru dormitoare, iar cele de 12000 btu pentru sufragerii. Aparatele de capacitate mare 18000 sau 24000 btu sunt folosite in general in incaperi cu inaltimea de peste 3 metri.

Ca si in cazul sistemelor de incalzire, cand se aloca un calorifer pentru fiecare camera, la fel si pentru climatizare se recomanda instalarea a cate unui aparat in fiecare incapere ce se doreste a fi climatizata.

Daca se doreste un randament maxim se poate alege tehnologia inverter. Esenta functionarii acestor aparate consta in proprietatea acestora de a modula capacitatea de   racire/incalzire. Capacitatea este maxima la pornirea aparatului pentru a reusi sa aduca temperatura din incapere la valoarea aleasa, dupa care scade gradual pana la nivelul la care   mentine temperatura la valoarea setata.

Avantajul unui astfel de aparat ce foloseste tehnologia inverter este fapul ca scade consumul de energie electrica cu 30%, temperatura setata este atinsa mult mai repede si nu in ultimul rand nivelul de zgomot este redus la minim – tehnologia inverter asigura totodata un randament crescut si pentru functia de incalzire, chiar si pentru temperaturi exterioare de -150C.

Aparatele de aer conditioanat asigura un confort termic ideal utilizatorilor, insa medicii recomanda folosirea cu atentie sporita  a acestora, in situatia  in care utilizatorul intra si paraseste incinta climatizata frecvent. Se recomanda ca temperatura din spatiul climatizat sa fie setata astfel incat sa fie cu cel mult 10 grade mai mica decat cea exterioara, intrucat schimbarile bruste  si frecvente de temperatura provoaca probleme de sanatate.

Leave a Reply