Cate tipuri de vaccin se pot face la porumbei?

Pentru a fi crescator de porumbei trebuie sa ai o cunostinta de baza in ceea ce priveste intretinerea acestora si stadiile lor de dezvoltare. Exista diferite programe anuale care trebuiesc respectate, concepute special de catre doctori veterinari pentru cresterea porumbeilor in conditii sigure.Trebuie sa stii cand trebuie sa faci vaccinul la porumbei, ce fel de vaccin si o data la cat timp.

Inaintea administrarii oricarui vaccin porumbei, iti recomand sa citesti cu atentie instructiunile mentionate pe produs pentru a evita aparitia efectelor secundare nedorite.

Mai jos o sa iti prezint cateva exemple de vaccinuri si cand este necesara aplicarea lor:

  1. Salmo PT – dupa cum ii spune si denumirea, acest vaccin porumbei este folosit pentru a preveni o infectie cu salmonella. Pasarile carora le vei aplica produsul trebuie sa aiba peste 6 saptamani. In cazul in care sunt adulti, perioada potrivita este dupa ce au terminat procesul de reproducere sau de naparlire. Vaccinul il vei aplica doar dupa ce ai facut tratamentul anti salmonella inainte. Vitaminizarea este necesara atat inainte, cat si dupa. Acest proces il poti realiza anual deoarece ofera o imunitate de 12 luni impotriva bacteriei. Zona in care se face injectia este in a treia parte inferioara a gatului. Dozarea se face subcutanat.
  2. Zoostal T – este tot un vaccin porumbei impotriva salmonellei, insa acesta necesita o dilutie inainte de a fi aplicat subcutanat. De obicei acest tip de vaccinare se face pentru intregul cuib, timpul difera in functie de categoria de varsta pe care o are fiecare porumbel.
  3. Vaccin la sota – nu toate tipurile de vaccin se administreaza subcutanat. De exemplu vaccinul la sota este administrat pe cale oculo-nazala, adica sub forma de picaturi de solutie diluata pentru fiecare ochi si in fiecare nara – 4 picaturi aplicate la fiecare porumbel.
  4. Columbopolivac – il poti folosi contra diferitelor tulpini de Salmonella, dar si pentru a trata paramixoviroza si salmoneloza. Modalitatea de tratare o vei face prin administrarea unui virus inactivat capabil sa induca o crestere de anticorpi aglutinati serici cand ajunge la o concentratie optima. Acest vaccin porumbei poti incepe sa il administrezi atunci cand pasarea a atins pragul de 4 saptamani. Injectia se va face subcutanat in a 3 a parte inferioara a gatului. Porumbeii adulti ii poti vaccina si de 2 ori pe an in cazul in care este necesar.
  5. Columbi 2 – in cazul in care nu ai aflat exista si vaccinuri sub forma de uleiuri. Acest tip de tratament este folosit impotriva herpesului care actioneaza prin imunizare activa direct asupra infectiei care provoaca boala respectiva. La fel ca si in celelalte cazuri porumbeilor le sunt administrate anumite doze in functie de varsta sau stadiul de dezvoltare pe care il au.

Stiai ca..

Dupa majoriatea cazurilor in care li se fac vaccin porumbeilor este necesara dozarea de vitamine la o perioada scurta de timp? Vitaminele folosite se aleg in functie de vaccinul aplicat. Tipurile de vitamine pot fi complexul b, complexul rombiotic, CPB, Tondigest si altele.

Vaccinurile mentionate mai sus le gasesti in limita stocului disponibil la adresa www.produsecolumbofile.ro.

Leave a Reply