Aronia, vedeta deserturilor altfel

Fructele de aronia au devenit din ce in ce mai cautate in ultima perioada, odata ce medicii si specialistii in nutritie au dezvaluit proprietatile acestora pentru organismul uman. Astfel, s-a descoperit, spre exemplu, ca aronia contine mai multi antioxidanti decat rodiile sau decat afinele, considerate, pana nu demult, campioane la acest capitol.

De asemenea, aronia contine mai multa vitamina C decat lamaile sau decat coacazele, de asemenea, foarte bogate in asa ceva. La prima vedere, avem de-a face cu niste fructe destul de acre, insa cu niste proprietati extraordinare pentru sanatatea umana.

S-a ajuns pana acolo incat sa se considere ca, date fiind proprietatile lor, fructele de aronia ar putea avea un rol hotarator in combaterea unor maladii grave, precum cancerul. Sa vedem insa cum putem consuma aronia si cum am putea sa le preparam astfel incat sa pastram cat mai mult din acest continut cu proprietati miraculoase.

Fructe proaspete

Ca orice fruct, si aronia este indicat sa fie consumat cat mai proaspat cu putinta. Din acest punct de vedere, daca avem posibilitatea de a consuma aronia de la producatori locali, cu atat mai bine pentru organismul si sanatatea noastra. Se stie ca fructele este bine sa fie consumate proaspete, neprocesate, astfel incat compusii organici sa nu fie alterati si sa fie absorbiti cat mai eficient de organism.

Suc natural sau dulceata?

Nu toti avem insa posibilitatea de a consuma fructele de aronia in starea lor naturala. Iar dat fiind gradul mare de perisabilitate si riscul de degradare a continutului la transport, cei mai multi opteaza pentru sucul de aronia. Acesta este produs astazi in regim semi-industrial, mai mult artizanal, in mici fabricute deschise in special in vestul tarii.

Iar daca va intrebati cat de natural este acest suc, aflati ca exista producatori capabili sa pastreze sucul de aronia mult timp, ambalat total aseptic, fara niciun gram de conservanti, zahar sau alte produse chimice. Iar pentru o eficienta maxima, sunt puse la vanzare chiar recipiente de mari dimensiuni, de doi sau trei litri, astfel incat pretul sucului sa fie unul cat mai avantajos.

Dincolo de suc insa, aronia mai poate fi folosit si sub forma de dulceata. Iar daca majoritatea gospodinelor folosesc reteta clasica, in care se adauga zahar sau gelifianti, exista si retete mai sanatoase, care folosesc pe post de indulcitor sucul de mere. In acest mod, obtnem un suc suta la suta natural si suta la suta sanatos, dat fiind ca nu adaugam niciun gram de zahar pentru procesare si ambalare.

Leave a Reply